Ljubiti Kristovom ljubavlju

 

Pripremio: don Ivo Balukčić

 

Ponedjeljak, 5. rujna 2011.

 

Danas Katolička Crkva obilježava spomendan blažene Majke Terezije iz Kalkute misionarke ljubavi. Ova blaženica ljubavi prema siromašnima, zajedno s Ivanom Pavlom II obilježila je kraj 20 stoljeća ne samo u Crkvi nego i u svijetu. Svojim životom i djelovanjem, a osobito utemeljenjem  zajednice Misionarki ljubavi skrenula je pozornost svijeta prema gladnima, bolesnima, starim i nemoćnim osobama. Objašnjavajući snagu svoga djelovanja neprestano je ponavljala i naglašavala dvije temeljne točke svoje duhovnosti: ''Iz ljubavi prema Isusu ljubiti svaku osobu a prije svega one najugroženije i najpotrebnije naše ljubavi.'' Izvor snage i nadahnuća za neumorno djelovanje među siromašnima, bolesnima i odbačenima od ovoga svijeta, Majka Terezija i njezine sestre nalazile su u svakodnevnoj molitvi pred euharistijskim Isusom.

 

Evo jedne od njezinih mnogobrojnih molitava:

 

''Isuse, pomozi nam, da širimo tvoj miris svuda kuda idemo.

Natopi naše duše svojim Duhom i svojim životom.

Uđi i zaposjedni čitavo naše biće kako bi naš život bio zraka tvojega života. Zrači iz nas i budi posve u nama kako bi svaka duša koju ćemo susresti osjetila tvoju nazočnost u nama.

Neka oni koji nas gledaju, ne vide nas nego samo tebe.

Ostani s nama i učini da ižarujemo tebe tvoje biće i tvoje svjetlo svima oko sebe. Jer svjetlost ne dolazi od nas, nego od Tebe. Ti si to svijetlo koje mi ižarujemo na druge. Daj nam da te hvalimo i slavimo onako kako ti sam želiš.

Daj nam da govorimo o tebi bez prestanka, ne umarajući se i to ne samo riječima nego primjerom, privlačnom snagom koja će se očitovati u svemu što radimo i koja će svima jasno očitovati ljubav koju nosimo u srcu.''

 

Kad slavi svetce i blaženike, Crkva svoje članove, vjernike,  prije svega poziva da na primjeru njihova života učimo se nasljedovati ih u svojim konkretnim životnim okolnostima, a tek onda da ih molimo kao svoje moćne zagovornike kod Boga Oca po Kristu Gospodinu u Duhu Svetome kako završavaju sve liturgijske molitve. Majka Tereza iz Kalkute i kršćanima u ovom našem vremenu punom materijalnog blagostanja ali siromašnoga ljubavlju posvješćuje da se drugome može pomoći ako ga ljubimo Kristovom ljubavlju i u njemu ljubimo samoga Isusa Krista.